09.2022

30 lat Caritas Diecezji Sandomierskiej

15 września 2022 roku Caritas Diecezji Sandomierskiej świętował Jubileusz 30lecia swojej działalności. O godz. 10.00 w bazylice katedralnej w Sandomierzu sprawowana została uroczysta Eucharystia pod przewodnictwem księdza biskupa Ordynariusza Krzysztofa Nitkiewicza, księdza biskupa Edwarda Frankowskiego, Dyrektora Caritas Polska ks. Marcina Iżyckiego, księży dyrektorów Caritas Diecezjalnych oraz zaproszonych kapłanów. We Mszy św. wzięli udział przedstawiciele władz, służb mundurowych, darczyńcy oraz pracownicy i podopieczni placówek prowadzonych przez CDS.

Po zakończonej Eucharystii zebrani goście mogli wysłuchać pięknego koncertu zespołu „Strauss Ensemble” pod dyrekcją Artura Jaronia oraz utworów w wykonaniu solistów: Renaty Drozd-sopran, Marzeny Trzebińskiej-sopran i Jakuba Milewskiego-baryton. Piękna oprawa muzyczna w połączeniu z niezwykłymi operowymi głosami solistów stworzyły niesamowity klimat koncertu. Po występach zaproszeni goście udali się na uroczysty obiad podczas którego miały miejsce przemówienia gości. Na ręce Dyrektora Caritas Diecezji Sandomierskiej ks. Bogusława Pituchy złożono wiele gratulacji i życzeń. Ksiądz Dyrektor CDS został nagrodzony przez Dyrektora Caritas Polska złotym medalem IN CARITATE SERVANTE?

Pracownicy oraz podopieczni Centrum Caritas w Rudniku nad Sanem również mieli przyjemność wziąć udział w uroczystości. Jest nam tym bardziej miło, iż ks. Tomasz Szostek – odpowiedzialny za placówki Caritas w Rudniku nad Sanem odebrał z rąk Dyrektora Caritas Polska odznaczenie srebrnego medalu IN CARITATE SERVANTE za zasługi dla Caritas?

Gratulujemy ? ?

Więcej zdjęć znajduje się w zakładce GALERIA