11.2015

Akademia z okazji Święta Niepodległości

Dnia 12 listopada 2015 r. w czwartek, w dzień po jakże ważnym i bliskim sercu każdego Polaka Święcie Niepodległości, na naszej sali widowiskowej miała miejsce uroczysta akademia ku czci wszystkich poległych, którzy złożyli ofiarę na ołtarzu narodowowyzwoleńczej walki. W przedstawieniu, do którego scenariusz opracował Pan Tadeusz Matyka, instruktor na pracowni teatralno-muzycznej w ŚDS wzięli udział uczestnicy wspomnianej placówki jak również uczestnicy naszego WTZ wspomagani przez kadrę sprawującą pieczę nad całym przedsięwzięciem. W tej jakże pięknej i wzruszającej lekcji historii, nie zabrakło patriotycznych pieśni, wierszy, archiwalnych tekstów i własnych refleksji dotyczących naszego narodu i jego historycznych zawirowań. Młodzi aktorzy, biorący udział w tym słowno-muzycznym montażu, podczas prób i samego występu dołożyli wszelkich starań, by wszyscy na widowni mogli przypomnieć sobie, co z tamtych trudnych dla Polaków chwil zapisane zostało na kartach historii, by mogli zrozumieć co czuł każdy Prawdziwy Polak, którego sercu sprawa wolnego narodu była bliską.