06.2019

„Eucharystia na nowo odkryta” Przyjdź i zobacz ją oczami Cataliny Rivas, a poznasz na nowo, czym jest Eucharystia.

5 czerwca 2019 r. na scenie sali widowiskowej w Centrum Caritas w Rudniku nad Sanem, uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej i Środowiskowego Domu Samopomocy pod okiem profesjonalnej kadry zaprezentowali niezwykle poruszający spektakl „Eucharystia na nowo odkryta”. Intensywne przygotowania do tego widowiska, trwały ponad dwa miesiące. Mieliśmy okazję zobaczyć ją oczami Cataliny Rivas, na nowo odkryć, czym jest Eucharystia.
Catalina Rivas otrzymała łaskę widzenia Mszy Świętej od strony niewidzialnej dla ludzkich oczu. Świadectwo tej boliwijskiej stygmatyczki mogło pomóc spojrzeć na nowo na dar Eucharystii. Spektakl ukazywał, to co dzieje się podczas każdej Mszy Świętej, a czego zupełnie sobie nie uświadamiamy, ponieważ dzieje się to poza naszymi zmysłami. Sama mistyczka powiedziała: „objawienia to świadectwo, które muszę i chcę dać całemu światu dla większej chwały Bożej i dla zbawienia tych, którzy chcą otworzyć serca Panu. Także po to, by wiele osób konsekrowanych Bogu na nowo roznieciło w sobie ogień miłości do Chrystusa; niektórzy z nich mają ręce posiadające władzę, by uobecniać Go w tym świecie, tak by stał się naszym pokarmem. Dla innych, aby przełamali „praktykę rutyny” w przyjmowaniu Go i na nowo ożywili w sobie zadziwienie nad codziennym spotkaniem z Miłością. I dla moich świeckich braci i sióstr na całym świecie, aby żyli wielkodusznie tym największym cudem: celebracją Eucharystii”.
Wśród gości był obecny Dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej – ks. Bogusław Pitucha, ks. Tomasz Szostek a także zaszczycili nas swoją obecnością Wicestarosta niżański – p. Adam Mach,Burmistrz Gminy i Miasta Rudnik nad Sanem – p. Waldemar Grochowski wraz ze swoim zastępcą p. Lucjanem Tabaszem, Dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Nisku – p. Marta Ciosmak, Państwo Grażyna i Zbigniew Mączkowie, księża, siostry zakonne, rodzice naszych podopiecznych oraz przyjaciele Centrum Caritas.
Występ ten wzbudził ogromne duchowe przeżycia, a gromkie brawa były wyrazem uznania dla efektów ciężkiej pracy aktorów i kadry.