10.2014

II Przegląd Piosenki Osób Niepełnosprawnych w Gorzycach

Dnia 28 października 2014 r. uczestnicy naszych warsztatów wzięli udział w II Podkarpackim Przeglądzie Piosenki Osób Niepełnosprawnych, organizowanym przez Warsztat Terapii Zajęciowej w Gorzycach. Przegląd ten, jak i w zeszłym roku odbył się w Gminnym Ośrodku Kultury w Gorzycach. Tematem prezentowanych utworów i myślą przewodnią były „Piosenki Marka Grechuty”. Poziom wykonywanych utworów był bardzo wysoki, uczestnicy przeglądu zaprezentowali własne interpretacje i podejście do twórczości artysty. Główny jednak celem przeglądu, który zresztą został osiągnięty, było działanie na rzecz osób niepełnosprawnych poprzez promowanie twórczości muzycznej, szeroko rozumiana integracja środowisk osób niepełnosprawnych i sama prezentacja twórczości tychże osób. Naszą placówkę reprezentowało 8 osób, które przygotowały trzy piosenki. Zaprezentowały się w utworach takich jak „Świecie nasz”, „Świat w obłokach” i „Gaj”, którego wykonanie na koniec rozruszało całą publiczność. Nasi uczestnicy, jako nieliczni wystąpili na żywo, z akompaniamentem pianina i gitary, który przygotowali nasi instruktorzy. Sam przegląd trwał od wczesnych godzin porannych i zakończył się o godzinie 14:00 wspólną zabawą wszystkich uczestników.