10.2015

III Podkarpacki Przegląd Piosenki Osób Niepełnosprawnych w Gorzycach

29 października 2015r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Gorzycach odbył się „III Podkarpacki Przegląd Piosenki Osób Niepełnosprawnych”, w którym udział wzięli także uczestnicy WTZ w Rudniku nad Sanem. Organizatorem tego przeglądu był Warsztat Terapii Zajęciowej przy OPS w Gorzycach. Na scenie zaprezentowali się wykonawcy 13 placówek m.in. z Tarnobrzega, Stalowej Woli, Baranowa Sandomierskiego, Niska i Leżajska. Tematem przeglądu była twórczość poetycka Agnieszki Osieckiej wykorzystana jako teksty do znanych i lubianych piosenek. Do występu na scenie Miejskiego Domu Kultury w Gorzycach uczestnicy przygotowywali się od dłuższego czasu, długo też zastanawiali się nad wyborem dwóch najciekawszych piosenek, w których mogliby się zaprezentować. Ostatecznie los padł na „Kołysankę dla okruszka” i „Ludzkie gadanie”, w których pięknie eksponowały się głosy męskie i żeńskie. Specjalnie na tę okazję skomponowane zostały aranże muzyczne, tak by nasi artyści mogli wykonać utwory w dobranej do siebie tonacji. Poziom całego przeglądu był wysoki, a uczestnicy reprezentujący poszczególne placówki pokazali jak wrażliwe są ich dusze i jak ważna jest dla nich możliwość podzielenia się nią z innymi ludźmi. W tym przeglądzie każdy uczestnik odniósł sukces. Po wręczeniu pamiątkowych dyplomów i upominków odbyła się zabawa taneczna.