03.2012

Misterium Meki Pańskiej

W dniu 31.03.2012r. Uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej i Środowiskowego Domu Samopomocy w Rudniku nad Sanem na scenie rudnickiego kina ,,Rusałka’’ pod okiem profesjonalnej kadry zaprezentowali Misterium Męki Pańskiej, do którego przygotowywali się półtora miesiąca. W misterium zagrało prawie 40 aktorów, w większości byli to uczestnicy, w tym także kilku terapeutów. Aktorzy zaprezentowali między innymi Ostatnią Wieczerzę, zdradę popełnioną przez Judasza, scenę w ogrodzie oliwnym, biczowanie, drogę krzyżową, ukrzyżowanie i zmartwychwstanie Chrystusa. Wszystko działo się w pięknej scenerii przy odpowiednio dobranym podkładzie muzycznym. Na przedstawienie przybyli zaproszeni goście, rodzice, opiekunowie, mieszkańcy miasta i pobliskich miejscowości. Wszyscy ze wzruszeniem obejrzeli spektakl a niejednemu zakręciła się łza w oku. Ogromne brawa były wyrazem uznania dla efektów ciężkiej pracy aktorów i kadry WTZ.