05.2023

„Na codzienne zakupy”- pomagamy najbardziej potrzebującym seniorom

„Na codzienne zakupy” to program Caritas Polska, realizowany w partnerstwie z Fundacją Biedronki oraz z Caritas Diecezjalnymi. Ma na celu wymierną, całoroczną pomoc seniorom w wieku 60+ – samotnym, potrzebującym wsparcia materialnego, dotkniętym wykluczeniem socjalnym i społecznym, zamieszkującym wsie i małe miejscowości. Służy też aktywizacji społecznej seniorów umożliwiając im uczestnictwo w działaniach towarzyszących oraz zapewnia bezpośrednią pomoc wolontariuszy w codziennych zakupach.

Potrzebujący otrzymują wsparcie finansowe w wysokości 185 zł miesięcznie na karcie przedpłaconej. Karta służy do płatności za zakupy w sieci sklepów Biedronka, z wyłączeniem: alkoholu, papierosów, tekstyliów oraz artykułów przemysłowych. Seniorzy sami decydują, na jakie produkty chcą przeznaczyć fundusze. Program gwarantuje długofalową pomoc seniorom i nie naznacza biedą, gdyż jego uczestnicy płacą za produkty kartą jak każdy inny klient sklepu. Dzięki naszemu wsparciu seniorzy lepiej się odżywiają, a zaoszczędzone środki mogą przekazać np. na wykupienie recepty.

W ciągu 6 lat trwania programu Fundacja Biedronki i Caritas Polska przeznaczyły na pomoc seniorom już 85,3 mln zł (od 2020 roku projekt prowadzą Caritas Polska i Fundacja Biedronki, a wcześniej Caritas Polska i Biedronka). Ze wsparcia skorzystało ponad 30 tys. osób.

Obecna, szósta edycja programu, potrwa od kwietnia 2023 r. do stycznia 2024 roku. W 2023 roku karty otrzymało aż 11 tysięcy seniorów. Oprócz kart, beneficjenci dostali specjalny talerz (tzw. „Zdrowy talerz”), który podpowiada, jakie produkty warto spożywać i w jakich proporcjach.

Nasze Centrum również aktywnie włączyło się w pomoc potrzebującym seniorom.
Cieszymy się, że tak wiele osób wykazało chęć pomagania i zaangażowało się w Wolontariat.