04.2022

Niedziela Miłosierdzia Bożego – patronalne Święto Caritas

24 kwietnia 2022 roku przypada Niedziela Miłosierdzia Bożego, która obchodzona jest od wielu lat w Kościele w Polsce jako Święto Caritas, a w tym roku również jako Dzień Dobra świadczonego innym na wzór Jezusa Miłosiernego.
Wraz z Pracownikami Centrum Caritas w Rudniku nad Sanem oraz wolontariuszami Szkolnych Kół Caritas i ich opiekunami na wspólne świętowanie udaliśmy się do Stalowej Woli. W parafii Św. Floriana przed obrazem Jezusa Miłosiernego pomodliliśmy się Koronką do Miłosierdzia Bożego następnie uczestniczyliśmy we Mszy Św. pod przewodnictwem księdza biskupa Krzysztofa Nitkiewicza. W tym dniu towarzyszyli nam również Dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej – ks. Bogusław Pitucha i ks. Tomasz Szostek – odpowiedzialny za placówki Caritas w Rudniku nad Sanem oraz Duchowy Opiekun naszych SKC. Po Mszy Św. mieliśmy przyjemność wysłuchać koncertu charytatywnego Pani Magdy Steczkowskiej pt. ,,Moja podróż śladami Jana Pawła II” poświęconego życiu i nauczania Jana Pawła II przygotowanego z okazji setnej rocznicy Jego urodzin. Magda Steczkowska wraz z wybitnym pianistą i kompozytorem Adamem Niedzielinem zabrali nas w niezwykłą muzyczną podróż, okraszoną opowieściami z osobistych spotkań Artystki z Papieżem i pełną ukochanych pieśni Jana Pawła II.
Wydarzeniom towarzyszyła zbiórka charytatywna na rzecz potrzebujących Braci i Sióstr z Ukrainy oraz kiermasz rękodzieła organizowanego przez Warsztat Terapii Zajęciowej w Rudniku nad Sanem i SKC w Zarzeczu.