08.2016

Piknik Integracyjny pod hasłem ,,Razem Lepiej”

W ramach projektu „Oparcie społeczne dla osób z zaburzeniami psychicznymi” zrealizowany ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Środowiskowy Dom Samopomocy przy współpracy Warsztatów Terapii Zajęciowej oraz Gminy i Miasta Rudnik nad Sanem w minioną niedzielę zorganizował piknik integracyjny pod hasłem – „Razem lepiej” – przy budynku Caritas w Rudniku nad Sanem. Nie zabrakło wspólnych gier, tańców i zabaw integracyjnych, nie zabrakło również grillowanych przysmaków. Sporym zainteresowaniem cieszył się Maraton Zumby, grill ze śpiewem, malowanie twarzy dla najmłodszych, balonowe zwierzaki oraz wiele konkurencji sportowych. Najbardziej wytrwali tancerze oraz sportowcy otrzymali pamiątkowe dyplomy. Ponadto uczestniczący w pikniku mogli skorzystać z wielu atrakcji: zjeżdżalni, byka rodeo, mega piłkarzyków, a także twistera. Częścią pikniku był również gościnny wjazd lokalnych motocyklistów, który wzbudził w zgromadzonych fale entuzjazmu. Osoby które nas odwiedziły w tym dniu mogły się świetnie bawić wraz z zespołem który poprowadził koncert i dyskotekę. Podopieczni Placówek Caritas zaprezentowali swoje wyroby rękodzielnicze. Piknik miał na celu prowadzenie kampanii promocyjno – informacyjnej służącej podniesieniu świadomości społecznej o zaburzeniach psychicznych i potrzebie tolerancji dla osób nimi dotkniętych, wzrost umiejętności życiowych i społecznych osób z zaburzeniami psychicznymi, podniesienie świadomości społecznej na temat zaburzeń psychicznych oraz zapewnienie osobom z zaburzeniami psychicznymi i ich rodzinom kontaktu z lokalną społecznością. Piknik był również doskonałą okazją do integracji całych rodzin, które licznie przybyły na zaproszenie nie tylko z Rudnika ale i okolicznych miejscowości.