12.2014

Spotkanie Opłatkowe

19 grudnia 2014 roku w budynku Caritasu w Rudniku nad Sanem odbyło się Spotkanie Opłatkowe. Było to duże przeżycie dla nas i naszych podopiecznych, którzy od wielu dni przygotowywali się do występu w Jasełkach, ćwicząc poszczególne kwestie, przygotowując stroje, scenografię, pomagali w przyrządzaniu wigilijnych potraw, aby jak najuroczyściej wraz z rodzicami i opiekunami przeżyć wspólną wigilię. W tym dniu także swoją obecnością zaszczycili nas Burmistrz Gminy i Miasta w Rudniku nad Sanem – Waldemar Grochowski, Wicestarosta Powiatu Niżańskiego – Adam Mach oraz Zastępca Wójta Gminy Jeżowe – Stanisław Szot. Uroczystość rozpoczęła się Mszą Świętą w intencji uczestników, rodziców, opiekunów i pracowników, którą sprawował Kierownik ks. Tomasz Szostek w asyście ks. Edwarda Franuszkiewicza. Po zakończonej modlitwie i poświęceniu opłatków wszyscy udaliśmy się na sale widowiskową, gdzie kierownik powitał przybyłych gości i podziękował za wszystkie gesty dobroci, jakie kierowane są pod adresem podopiecznych placówek Caritas w Rudniku nad Sanem. Kolejnym punktem spotkania było przedstawienie „Jasełek”, które wprowadziły klimat zbliżających się świąt. Aktorzy zaprezentowali scenki ukazujące drogę Józefa i Maryi do Betlejem, narodziny Jezusa, złożenie darów przez Mędrców. Po uroczystej części oficjalnej nastąpiło tradycyjne łamanie się opłatkiem, przy którym nie zabrakło wzruszeń i szczerych płynących prosto z serca świątecznych życzeń, po czym wszyscy goście zasiedli do wspólnego wigilijnego stołu rozmawiając i delektując się tradycyjnymi potrawami.

Z okazji nadchodzących Świąt Narodzenia Pańskiego, przeżywanych w Roku Caritas w Diecezji Sandomierskiej pragniemy przesłać najserdeczniejsze życzenia.
Niech nadchodzące Święta będą okazją do uchwycenia własnego skrawka nieba, rozjaśnionego blaskiem Gwiazdy Betlejemskiej, która prowadzi przez mrok każdej drogi.
Niech zrodzą zadumę nad rodzącą się Miłością do każdego człowieka.
Życzymy chwil rozśpiewanych kolędą, szczęściem bliskich i błogosławieństwem przychodzącej na świat Bożej Dzieciny.
Oby były to Święta pełne życia i miłości, zdrowia, szczęścia, pomyślności.
Niech każda chwila Świąt Narodzenia Pańskiego będzie dla Was czasem błogosławionym, a Nowy Rok obdaruje pomyślnością i szczęściem.
Wraz z życzeniami przekazujemy gorące podziękowania za dotychczasową współpracę.