03.2024

TAK. POMAGAM. XXIV Ogólnopolska Zbiórka Żywności – podsumowanie zbiórki w Centrum Caritas

W piątek i sobotę (8 i 9 marca) odbyła się organizowana przez Caritas Polska oraz Caritas Diecezjalne Ogólnopolska Zbiórka Żywności „TAK.POMAGAM”. Celem zbiórki było pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia. Żywność przeznaczona jest na przygotowanie wielkanocnych żywnościowych paczek dla najuboższych rodzin z terenu Diecezji Sandomierskiej. Naszych wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas oraz Wolontariatu Szkolnego działających przy Centrum Caritas spotkać było można w specjalnej kamizelce oraz z identyfikatorem w sklepach na terenie miejscowości: Rudnik nad Sanem, Jeżowe, Zarzecze, Nisko oraz Stalowa Wola. Łącznie byliśmy w 13 sklepach.

Dzięki Państwa hojności i otwartości serc zebraliśmy 1200 kg. Z zebranych artykułów utworzone zostały paczki żywnościowe, które dostarczone będą rodzinom znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej i bytowej z Diecezji Sandomierskiej.

Dziękujemy Opiekunom i Wolontariuszom Szkolnych Kół Caritas oraz Wolontariatu Szkolnego z: PSP nr 1 im Jana Pawła II w Rudniku nad Sanem, PSP im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Jeżowem Podgórzu, Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Jeżowem Centrum, PSP im Jana Pawła II w Groblach, Zespół Szkół im. Gen. Władysława Sikorskiego w Rudniku nad Sanem, PSP w Przędzelu, PSP im ks. Jerzego Popiełuszki w Kopkach, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Zarzeczu, Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Czarnieckiego w Nisku – Tucum Nisko a także podziękowania dla wolontariuszy i kierowców Centrum Caritas w Rudniku nad Sanem za zaangażowanie i otwarte serca w niesienie pomocy potrzebującym ♥♥♥