Aktualności

08
02.2023

Uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej świętują Międzynarodowy Dzień Pizzy

9 lutego na całym świecie uznany jest za Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ten dzień stał się pretekstem do dobrej zabawy i spotkań w gronie przyjaciół
i znajomych. Jest to święto coraz powszechniej celebrowane a degustacje przybliżają historię kulinariów i pokazują, jak tradycyjne dania mogą się zmieniać na przestrzeni wieków.

Trochę historii o pizzy..

Pizza znana jest od bardzo dawna. Chlebki posmarowane ziołami i oliwą jedli już starożytni Grecy. Podobne placki spożywano w starożytnym Rzymie, a nazwa piza pojawiła się w X wieku po Chrystusie. Od czasu sprowadzenia do Europy pomidorów po odkryciu Ameryki pizza nabrała postaci podobnej do dzisiejszej. Pierwsze restauracje podające pizzę, czyli pizzerie, pojawiły się w Neapolu w XVIII wieku. W XIX wieku dzięki emigrantom
z włoskiego Południa pizza rozpoczęła wielką karierę w USA.

Istnieją różne rodzaje pizzy. Najpopularniejsze to pizza marinara, pizza margerita, margerita capricciosa, pizza hawajska,  pizza sycylijska.

Podstawa pizzy to płaski placek upieczony z drożdżowego ciasta, czyli foccacia. Klasyczna pizza powinna być pokryta sosem pomidorowym, posypana tartym serem mozzarella oraz ziołami, po czym upieczona w bardzo mocno rozgrzanym piecu. Upieczona pizza jest krucha, chrupiąca, pachnąca. Brzegi pizzy powinny być przyrumienione…
I właśnie na taki przysmak w przeddzień tego święta wybrała się delegacja uczestników z opiekunami Warsztatu Terapii Zajęciowej do Restauracji ,,Galicja,, w Ulanowie. Zostaliśmy tam bardzo mile przyjęci. Uczestnicy mieli okazję poznać menu pizzerii oraz zamówić pizzę. Była to możliwość oderwania się od codziennych obowiązków i miłego spędzenia czasu razem. A przede wszystkim niezwykle smakowity dzień !

Skip to content