09.2014

Uroczyste rozpoczęcie Roku Caritas Diecezji Sandomierskiej

Dnia 12.09.2014r. wybraliśmy się do Sandomierza, by uczestniczyć w inauguracji Roku Caritas Diecezji Sandomierskiej, który będzie trwał do 12 czerwca 2015r. Ma on za zadanie pokazać, w jaki sposób Kościół od początku czynił dzieła miłosierdzia, podsumować dotychczasowe działania Caritas na przestrzeni dwustu lat w strukturach naszej diecezji oraz wytyczyć nowe kierunki pomocy potrzebującym. Rok Caritas włączony został w przygotowania do jubileuszu 200 – lecia utworzenia diecezji. Hasłem Roku są słowa Ewangelii (Mt 25,40): „Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, mnieście uczynili”. Cała uroczystość rozpoczęła się Mszą Św. w Bazylice Katedralnej koncelebrowaną pod przewodnictwem J. E. Księdza Biskupa Krzysztofa Nitkiewicza. Podczas homilii ks. Biskup przedstawił postać Maryi, która uczy miłości niesionej najbardziej potrzebującym. Kolejnym punktem programu była sesja która odbyła się w Katolickim Domu Kultury Świętego Józefa, gdzie przedstawiono również rys historyczny Diecezji Sandomierskiej i dzieł dobroczynnych w niej podejmowanych, bieżącą działalność, jak również założenia przewidziane na kolejne lata działalności Caritas Diecezji Sandomierskiej. Ks. Zbigniew Sobolewski – Dyrektor Dzieła Pomocy AD GENTES i wieloletni sekretarz Caritas Polska w swoim wykładzie inauguracyjnym zwrócił szczególną uwagę na wartość niesienia pomocy drugiemu człowiekowi, służby wynikającej z potrzeby serca, dającej pokój ducha oraz szczęście. Podkreślał znaczenie Caritas jako miłości niosącej ze sobą dobro i dającej radość nie tylko obdarowywanemu, lecz również darującemu. Następnie na scenie Domu Katolickiego swoje zdolności zaprezentował Zespół Taneczny ,,Jacy Tacy” funkcjonujący w ramach Warsztatów Terapii Zajęciowej z Janowa Lubelskiego. Zespół w strojach krakowskich przedstawił kilka polskich tańców ludowych. Na koniec zwiedziliśmy Sandomierski Rynek i udaliśmy się na Plac Papieski, aby pod pomnikiem Jana Pawła II wspólnie pomodlić się zawierzając naszą pracę i Rok Caritas.