09.2021

Warsztaty stolarskie I

Sobota, 28.08.2021 r. była kolejnym dniem pracy uczestników projektu „Praca – Motywacja – Aktywizacja”. Po warsztatach ogrodniczych przyszła kolej na zajęcia stolarskie, które odbywają się w Przedsiębiorstwie Wielobranżowym „Feniks” w Turbii. Bierze w nich udział sześciu chętnych do zaznajomienia się z tajemnicami pracy stolarskiej panów. Wyposażeni w odzież ochronną, pyszne zestawy śniadaniowe oraz środki do dezynfekcji, stawili się na miejscu w pełnej gotowości do pracy. Pod czujnym okiem instruktora, Pana Mateusza, który objaśniał wszystkie zadania do wykonania pracowali razem ze swoimi opiekunkami p. Eweliną i p. Aleksandrą nad powierzonymi im zadaniami.

Tego dnia uczestnicy projektu poznali specyfikę miejsca, zasady bezpieczeństwa oraz higieny pracy, zaznajomili się także z materiałami wykorzystywanymi do produkcji mebli. Kompletowali elementy łączące meble według wskazanej instrukcji. Ich zadaniem było również okleinowanie surowych krawędzi płyt meblowych obrzeżem z tworzywa sztucznego . Wszyscy mieli okazję pakować gotowe do wysyłki produkty poprzez zabezpieczanie ich folią bąbelkową oraz styropianem.

Podczas powrotu do domu, w busie, z wielkim przejęciem dzielili się wrażeniami z tego dnia. Zmęczeni solidną, kilkugodzinną pracą zapewniali, że w następną sobotę stawią się znów w komplecie na swoich nowych stanowiskach pracy.