09.2021

Warsztaty stolarskie III

Sobota 11 września była kolejnym i ostatnim już dniem zdobywania umiejętności stolarskich przez beneficjentów projektu „Praca – Motywacja – Aktywizacja”. Panowie, jak zwykle, punktualnie stawili się na stanowisku pracy, gotowi do podjęcia przygotowanych dla nich wyzwań. Tym razem zmierzyli się z wiertarką, przy pomocy której uczyli się nawiercania otworów przy użyciu odpowiedniego wiertła. Musieli poradzić sobie także z wklejaniem bukowych kołków przy pomocy kleju do drewna oraz malowaniem przygotowanej powierzchni sklejki lakierobejcą. Przy okazji każdy z nich wykonał dla siebie ozdobny wieszak na klucze, oczywiście w kształcie klucza do drzwi.

Wszyscy uczestnicy wykonywali każdą czynność z ogromnym zaangażowaniem i wykazali się dużą pracowitością. Podczas przerwy śniadaniowej i kawowej uczestnik Paweł umilał czas wygrywaniem na harmonijce ustnej znanych melodii. Czas warsztatów upłynął pracowicie, przyjemnie, w przyjaznej atmosferze. Przy pożegnaniu wszystkim towarzyszył wielki smutek, że to już ostatnie zajęcia, a Adrian, jeden z uczestników, zacytował słowa Jana Pawła II „żal odjeżdżać”. Pocieszeniem jednak jest to, że wszyscy zobaczą się już niebawem na spotkaniu integracyjnym, które jest finałem projektu.

Bardzo dziękujemy Panu Januszowi Strużyńskiemu, w którego firmie „Feniks” mogliśmy realizować zajęcia z warsztatów stolarskich oraz Panu Mateuszowi Strużyńskiemu który każdego dnia zajęć z wielką cierpliwością, zaangażowaniem poświęcał swój czas całej grupie. Mamy nadzieję, że beneficjenci projektu pozostawili po sobie dobre wrażenie.