02.2024

Wielki Post – czas pokuty i nawrócenia

Środa Popielcowa rozpoczyna w Kościele katolickim trwający 40 dni okres Wielkiego Postu, który przygotowuje do największej chrześcijańskiej uroczystości – Wielkanocy, czyli świąt Paschalnych, podczas których celebruje się mękę, śmierć i Zmartwychwstanie Syna Bożego. Tego dnia kapłani posypują głowy wiernych popiołem na znak kruchości jego życia i nieuchronnej śmierci. Jest to czas modlitwy, postu i jałmużny.
W Centrum Caritas Msza święta z obrzędem posypania głów popiołem dla uczestników i pracowników była sprawowana przez ks. Tomasza Szostka w kaplicy naszego budynku.

Zwyczaj posypywania głów popiołem pojawił się już w VIII wieku, a trzy wieki później stał się obowiązującym zwyczajem, dzięki papieżowi Urbanowi II. Popiół, którym w Wielką Środę posypywane są głowy wiernych pochodzi z palm poświęconych rok wcześniej w Niedzielę Palmową. Papież Jan Paweł II ogłaszał Popielec dniem modlitwy o pokój na świecie. Sam zwyczaj posypywania głów popiołem jest dużo starszy niż chrześcijaństwo, znany był już w starożytności i wszędzie oznaczał symbol pokuty i skruchy.

Zakres postu w Popielec zależy od wieku:

• młodzież od 14. do 18. roku życia powinna powstrzymać się od jedzenia mięsa i pokarmów mięsnych
  • dorośli od 18. do początku 60. roku życia powinni powstrzymać się od spożywania mięsa i pokarmów mięsnych oraz ograniczeniu posiłków do jednego dużego posiłku do syta i dwóch lekkich posiłków.
  • dorośli od 60. roku życia powinni powstrzymać się od jedzenia mięsa i pokarmów mięsnych
  • dzieci do 14. roku życia post nie obowiązuje. „Duszpasterze oraz rodzice winni zatroszczyć się o to, ażeby również ci, którzy z racji młodszego wieku nie związani jeszcze prawem postu i wstrzemięźliwości, byli wprowadzeni w autentyczny duch pokuty” – głosi jednak Kodeks Prawa Kanonicznego.

Ścisły post w Kościele rzymskokatolickim w Polsce obowiązuje tylko w dwa dni w roku – w środę popielcową (Popielec) i Wielki Piątek.