12.2023

Wolontariat w Jeżowskich szkołach

Wolontariusze Zespół Szkół w Jeżowem im. ks. Stanisława Staszica oraz PSP im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Jeżowem Podgórzu mogą pochwalić się licznymi wspaniałymi przedsięwzięciami. Na co dzień na pozór niewidoczne dzieła miłosierdzia ale tak na prawdę dla poszczególnych osób ogrom dobra, pomocy i wsparcia. To wielka radość, że tylu młodych ludzi tak mocno angażuje się w wolontariat i bezinteresowną pomoc. Z całego serca Wam za wszystko dziękujemy i życzymy wytrwałości❤️

To tylko niektóre z przedsięwzięć jakie w ostatnim czasie zorganizowali Wolontariusze:

Zespół Szkół w Jeżowem im. ks. Stanisława Staszica:

1. Kiermasz świąteczny
    W dniu 13 grudnia w naszej szkole odbył się wyjątkowy kiermasz świąteczny zorganizowany przez zaangażowanych wolontariuszy ze Szkolnego Koła Wolontariatu. Celem tego wydarzenia było wsparcie Przytuliska Psia Przystań i Fundacji Kocia Wyspa w Stalowej Woli poprzez zebranie funduszy na zakup karmy dla potrzebujących bezdomnych psów i kotów
  2.  Szkolenie dla wolontariuszy Szkolnego Koła Wolontariatu
    W dniu 11 grudnia odbyło się szkolenie dla wolontariuszy Szkolnego Koła Wolontariatu zatytułowane „Animator społeczno-kulturalny”, które było realizowane w ramach Korpusu Solidarności. Spotkanie prowadziły doświadczone animatorki ze Stowarzyszenia Stowarzyszenie „Kreatywne Podwórko” : Sylwia Komada-Bober i Beata Kawka.
    Podczas szkolenia uczestnicy mieli okazję doskonalić swoje umiejętności pracy z dziećmi. Program warsztatów obejmował m.in. zagadnienia związane z rolą i funkcją animatora społeczno-kulturalnego. Wolontariusze zdobywali również wiedzę na temat przygotowywania różnorodnych wydarzeń dedykowanych najmłodszym oraz uczestniczyli w praktycznych warsztatach dotyczących zabawy z chustą animacyjną.
  3. Działamy razem dla dobra naszej społeczności!
    Z okazji Mikołajek szkolni wolontariusze postanowili sprawić radość osobom starszym i samotnym, pomagając im uporać się z zimową aurą. Podjęli się ambitnej misji – usuwania śniegu na podwórkach oraz posesjach Jeżowskich seniorów

Więcej: https://www.facebook.com/ZespolSzkolWJezowem

PSP im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Jeżowem Podgórzu

1. MIKOŁAJ 2023 dla Podkarpackiego Hospicjum dla Dzieci w Rzeszowie