04.2022

Wspólne świętowanie Dnia Dobra w Rudniku nad Sanem

„DZIEŃ DOBRA” to radosne świętowanie Niedzieli Bożego Miłosierdzia. To także święto patronalne CARITAS. W ramach tych obchodów wolontariusze Szkolnych Kół Caritas z Jeżowego Podgórza, Ulanowa, Przędzela, Kopek, Zarzecza i Rudnika, ich opiekunowie oraz pracownicy i podopieczni oraz mieszkanki Centrum Caritas w Rudniku nad Sanem spotkali się na wspólnej Mszy Świętej w kościele parafialnym pw. Trójcy Świętej oraz adoracji Najświętszego Sakramentu zakończonej Koronką do Bożego Miłosierdzia. Jak podkreślił podczas wygłoszonej homilii ks. Tomasz Szostek nasze świętowanie rozszerza się również o obchody 30-lecia Caritas Diecezji Sandomierskiej. Wyraził również wdzięczność wolontariuszom za okazane dobro i niesienie pomocy potrzebującym a także otwartość i zaangażowanie we wszelkie podejmowane inicjatywy na rzecz drugiego człowieka.
Jet to dla nas ogromna radość, że spotkania z wolontariuszami i ich opiekunami mają charakter cykliczny a Centrum Wolontariatu i naszych spotkań stało się Centrum Caritas w Rudniku nad Sanem.
Nasze lokalne świętowanie miało miejsce w piątek 22 kwietnia, gdyż niedzielę Bożego Miłosierdzia spędzimy na wspólnym diecezjalnym przeżywaniu patronalnego święta w Stalowej Woli w Parafii św. Floriana, które rozpocznie się o godzinie 15.00 Koronką do Miłosierdzia Bożego, następnie zostanie odprawiona Msza Święta. Uwieńczeniem tego dnia będzie koncert Magdy Steczkowskiej pt. ,,Moja podróż śladami Jana Pawła II”.

Cieszymy się bardzo z dzisiejszego DOBREGO DNIA ❤️