09.2013

Wycieczka do Wadowic, Zakopanego, Murzasichle, Krakowa, Łagiewnik i Wawelu

W dniach 24-26 września 2013 r Warsztaty Terapii Zajęciowej wraz z opiekunami wzięli udział w trzydniowej wycieczce. Plan wyjazdu obejmował Wadowice, Zakopane/Murzasichle- wyjście w góry, Kraków – Łagiewniki, miasta szczególnie bliskie dziś już błogosławionemu Janowi Pawłowi II. Grupa wyjechała wcześnie rano i ok. godziny 13 dojechała autokarem do pierwszego punktu wycieczki czyli Wadowic. Tutaj, jak powiedział niegdyś papież Jan Paweł II podczas pielgrzymki do ojczyzny, wszystko się zaczęło. Po przybyciu do Wadowic grupa udała się do Kościoła Ofiarowania NMP, gdzie został ochrzczony Jan Paweł II oraz przyjął sakramenty I Komunii i Bierzmowania. Po krótkiej modlitwie i obejrzeniu kościoła wycieczka podążyła w kierunku Muzeum Domu Rodzinnego Ojca Świętego. Można tu było obejrzeć fotografie z różnych okresów życia Karola Wojtyły, przedmioty użytku codziennego oraz liczne pamiątki. Ekspozycja wzbudziła spore zainteresowanie. Kolejne pokoje ukazywały etapy życia wielkiego Polaka. Po zakończeniu zwiedzania cała grupa na zaproszenie Sióstr Nazaretanek udała się do Domu Pomocy Społecznej prowadzonym przez Siostry Nazaretanki. Najpierw w kaplicy tegoż domu odbyła się Msza Święta , której przewodniczył Kierownik WTZ Ks. Tomasz Szostek, następnie Siostry zaprosiły wszystkich na ciepłą herbatę i opowiedziały nieco o swojej działalności, której celem jest opieka nad niepełnosprawnymi dziewczętami. Po tak spędzonym czasie cała grupa pożegnała się dziękując za serdeczne przyjęcie, po czym udała się autokarem do miejscowości Murzasichle. Tam po zakwaterowaniu, wieczorem wszyscy spotkali się na dyskotece. Następnego dnia po śniadaniu wycieczka została podzielona na dwie grupy. Jedna wyruszyła w kierunku Morskiego Oka, a druga udała się busem do Zakopanego, Kościeliska, na Krupówki i pod Gubałówkę. Po południu, przy obiedzie wszyscy dzielili się wrażeniami, ci którzy tego dnia wyruszyli nad Morskie Oko opowiadali o pięknych widokach, ci natomiast, którzy czas spędzili na Krupówkach chwalili się zakupionymi pamiątkami i upominkami. Na koniec dnia w prawdziwej góralskiej chacie odbył się grill i zabawa taneczna. Głównym punktem trzeciego dnia był Kraków oraz Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach. Około godziny 10 po śniadaniu i spakowaniu bagaży cała grupa udała się w kierunku Krakowa- Łagiewnik. Tam w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia odbyła się Msza Święta, której przewodniczył Ks. Tomasz Szostek – Kierownik WTZ. Bazylika w Łagiewnikach to szczególne miejsce, Skarbem tej świątyni jest łaskami słynący obraz Jezusa Miłosiernego, namalowany według wizji św. Siostry Faustyny Kowalskiej. Jest to najbardziej znany wizerunek Jezusa Miłosiernego. Większość uczestników wycieczki miała okazję być w tym miejscu po raz pierwszy. Po Mszy Św. i obiedzie autokar ruszył w kierunku centrum Krakowa. Podczas dwugodzinnego czasu wolnego uczestnicy wraz z opiekunami zwiedzili Wawel i Rynek Główny w Krakowie – był to ostatni etap wycieczki. Około godziny 18 wycieczka wyruszyła z Krakowa w kierunku Rudnika nad Sanem.