11.2023

XVIII Festiwal Twórczości Artystycznej Uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej pn. „I JA POTRAFIĘ BYĆ AKTOREM”.

16 listopada uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Rudniku nad Sanem wzięli udział w XVIII FESTIWALU TWÓRCZOŚCI ARTYSTYCZNEJ UCZESTNIKÓW WARSZTATÓW TERAPII ZAJĘCIOWEJ pn. „I JA POTRAFIĘ BYĆ AKTOREM”. Festiwal dofinansowano ze środków PFRON będących w dyspozycji Samorządu Województwa Podkarpackiego – Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Rzeszowie. Miejscem wydarzenia był Rzeszowski Wojewódzki Domu Kultury WDK.

Na scenie wystąpili uczestnicy z 20 warsztatów. W przygotowanych formach scenicznych udział brali wyłącznie uczestnicy. Przedstawiania miały różny charakter były to występy wokalne, krótkie historie z morałem, skecze, bajki w nowej interpretacji.
Nasi podopieczni zaprezentowali się w przedstawieniu pt.: „Róża”. Akcja spektaklu rozgrywa się w ogrodzie, w którym wśród innych kwiatów rozkwita piękna róża. Wszyscy mieszkańcy ogrodu cieszą się z przybycia nowej towarzyszki, jednak dumna i wyniosła róża odrzuca ich przyjaźń. Mieszkanka ogrodu jest również wiklina, która czuje sympatie do róży ale także zostaje odrzucona. W wyniku różnych zdarzeń róża przekonuje się jednak, że postąpiła źle i że każdy mieszkaniec ogrodu jest wartościowy.

Gratulujemy aktorom wspaniałego występu 😀