06.2020

Zajęcia rękodzielnicze uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy – wyroby z wikliny

Jedną z form pracy w naszym Domu z podopiecznymi są zajęcia rękodzielnicze. W ramach tych zajęć podopieczni wykonują prace artystyczne zróżnicowanymi technikami, dostosowanymi do swoich zainteresowań i możliwości.

Zajęcia rękodzielnicze rozwijają sprawność manualną, poruszona zostaje wyobraźnia, kreatywność, wyzwalane są zainteresowania artystyczne, rozwijana jest koordynacja wzrokowo – ruchowa. Praca uzależniona jest od możliwości i  predyspozycji każdego z uczestników. Podopieczni korzystają z możliwości nauki wyszywania, wykonywania kartek okolicznościowych i ozdób świątecznych oraz prac z krepiny, bibuły,metodami decoupage oraz wikliny.

Poniżej przedstawiamy zdjęcia wyrobów z wikliny wykonanych przez naszego podopiecznego podczas zajęć rękodzielniczych.

Wikliniarstwo – działalność obejmująca przetwórstwo wikliny. Przetwórstwo wikliny to rodzaj rękodzieła polegającego na wyrobie przedmiotów ozdobnych i użytkowych (koszy, naczyń, mebli, zwłaszcza ogrodowych i plażowych, nawet płotów i ścian) za pomocą zaplatania wikliny.