06.2015

Zakończenie Diecezjalnego Roku Caritas

W dniu 12.06.2015 wybraliśmy się do Sandomierza by uczestniczyć w obchodach Diecezjalnego zakończenia Roku Caritas oraz uczczenia 16 rocznicy wizyty św. Jana Pawła II w Sandomierzu w 1999r. Na spotkanie przybyli podopieczni placówek prowadzonych przez Caritas wraz z opiekunami, wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas, a także dzieci i młodzież ze szkół noszących imię św. Jana Pawła II. Cała uroczystość rozpoczęła się Mszą Św. w Bazylice Katedralnej pod przewodnictwem J.E. Księdza Biskupa Krzysztofa Nitkiewicza. Podczas homilii biskup sandomierski przywołał słowa teologa Karla Rahnera, według którego, ,,tylko ten, kto jest złączony miłością z Chrystusem ukrzyżowanym, może mówić ze zrozumieniem o Jego sercu”, po czym zachęcał, aby rozpoczęte dzieła, inicjatywy na rzecz potrzebujących rozwijały się dalej, a kończący się w naszej diecezji Rok Caritas był przygotowaniem do Roku Miłosierdzia, ogłoszonego przez Ojca św. Franciszka. Ksiądz Bogusław Pitucha, dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej podsumował zadania jakie były realizowane w Roku Caritas m.in. rozbudowanie struktury Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas, zainicjowanie programu pomocy systemowej uczniom Ośrodka Rehabilitacyjno – Edukacyjnego ,,Radość Życia” dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Sandomierzu. Wspomniał, iż Caritas Diecezji Sandomierskiej w czasie Roku Caritas poświęciło swą uwagę na realizację celów: charytatywnych, formacyjnych i historycznych. Po Eucharystii wszyscy zaproszeni przeszli na Plac Papieski na sandomierskich Błoniach, gdzie dla przybyłych zagrała folkowa kapela ,,Góralska Hora” oraz zaśpiewał Chór ,,Perełki papieskie” z Gościeradowa. Rozstrzygnięto także konkurs ,,Jedna chwila radości życia”. Zwycięzcom wręczono nagrody i upominki. Na zakończenie do wspólnej zabawy poprowadził zebranych wodzirej Józef Hojny.