Pracownia gospodarstwa domowego za cel stawia sobie wpojenie i utrwalanie pozytywnych nawyków żywieniowych uczestników warsztatu. Ich głównym zajęciem jest codzienne przygotowanie posiłków, nakrywanie i podawanie do stołu, sprzątanie po posiłkach. Uczestnicy pod okiem wykwalifikowanego Instruktora uczą się zasad savoir vivre, a także poznawania zasad racjonalnego i zdrowego żywienia.
Osoby, które uczestniczą w zajęciach tej pracowni uczą się również obsługi urządzeń gospodarstwa domowego (kuchenka gazowa, piekarniki elektryczne, zmywarka, czajnik bezprzewodowy, robot kuchenny, maszynka do rozdrabniania warzyw, prawidłowego użytkowania lodówki i zamrażarki).W zajęciach wykorzystuje się następujące metody i techniki: wykład, pogadanka, dyskusja, opis, samodzielna praca – metoda praktyczna, pokaz, wyjaśnianie, rozwijanie umiejętności, instruktaż oraz metody percepcji zmysłowej. Mają one rozwijać zdolności kształcenia i doskonalenia strony manualnej i intelektualnej.