Pracownia komputerowo – reklamowa

Pracownia komputerowo – reklamowa ma umożliwić uczestnikom naukę obsługi komputera i internetu. W ramach zajęć uczestnicy zapoznają się z podstawami obsługi komputera – zarządzają plikami i folderami, poznają funkcjonalność systemu operacyjnego, tworzą prostą grafikę komputerową, obsługują pakiet biurowy MS Office, korzystają z urządzeń znajdujących się w pracowni (skaner, drukarka, gilotyna, bindownica, laminarka, kamera). Oswajają się z nowoczesną techniką i praktycznie ją wykorzystują.

Poznają wirtualny świat w Internecie poprzez wyszukiwanie informacji na określone tematy. Archiwizują pliki tekstowe, graficzne i muzyczne na płytach CD/DVD. Dużo czasu poświęcamy na pracę w edytorze tekstu MS Office Word dzięki czemu kształcimy i doskonalimy umiejętność poprawnego rozmieszczenia i formatowania tekstu oraz tabel na stronie. Wykonujemy tutaj dokumentację dla potrzeb warsztatu oraz opracowujemy graficznie informacje bieżące dla uczestników i rodziców. Każdy z uczestników wykonuje prace i ćwiczenia zależnie od stopnia posiadanej wiedzy i umiejętności zdobytych w czasie przebywania w pracowni.

W pracy z komputerem wykorzystywane są również gry i programy edukacyjne rozwijające spostrzegawczość, umiejętność logicznego myślenia i pamięć oraz pobudzające wyobraźnię. Uczestnicy pracowni komputerowej wykonują różnorodne prace. Są to między innymi: przepisywanie różnych prac, skanowanie rysunków i zdjęć, wykonywanie kartek okolicznościowych i świątecznych, projektowanie i wykonywanie zaproszeń, wizytówek i dyplomów, przepisywanie różnych sprawozdań, programów, regulaminów i pism na potrzeby całego warsztatu, praca z wykorzystywaniem Internetu na potrzeby wszystkich pracowni WTZ. Bogata i różnorodna gama wykonywanych prac i ćwiczeń pozwala utrwalić i podnosić zakres posiadanej wiedzy i umiejętności.

Pracownie Warsztatów Terapii Zajęciowej

gospodarstwa domowego