Pracownia gospodarstwa domowego

Pracownia gospodarstwa domowego za cel stawia sobie wpojenie i utrwalanie pozytywnych nawyków żywieniowych uczestników warsztatu. Ich głównym zajęciem jest codzienne przygotowanie posiłków: nakrywanie i podawanie do stołu, sprzątanie po posiłkach. Uczestnicy pod okiem wykwalifikowanego Instruktora uczą się Savoir Vivere, a także poznawania zasad racjonalnego i zdrowego żywienia.

Osoby, które uczestniczą w zajęciach tej pracowni uczą się również obsługi urządzeń gospodarstwa domowego (kuchenka gazowa, piekarniki elektryczne, zmywarka, czajnik bezprzewodowy, robot kuchenny, maszynka do rozdrabniania warzyw, prawidłowego użytkowania lodówki i zamrażarki). Zajęcia oparto na następujących metodach: wykładzie, pogadance, dyskusji, opisywaniu, samodzielnej pracy – metodzie praktycznej, pokazie, wyjaśnianiu, rozwijaniu umiejętności, instruktażu, metodzie wzrokowej, metodzie słuchowej, metodzie dotykowej, metodzie smakowej, metodzie węchowej. Mają one rozwijać zdolności kształcenia i doskonalenia strony manualnej i intelektualnej.

Pracownie Warsztatów Terapii Zajęciowej

gospodarstwa domowego